TEČAJ, KI PRIVZGOJI ODGOVORNOST

Za tečaj potapljanja sem se odločila lani, aprila 2018. Ko sem prišla na informativni sestanek v klubski prostor Pro Dive, sem bila navdušena nad samo predavalnico in pa,  kakor so nas seznanili, nad mokrim delom, kjer je bila vsa potapljaška oprema. Name je naredilo velik vtis to, da je bilo tam veliko oziroma vsa potapljaška oprema. Jeklenke vseh velikosti, obleke – moške, ženske, shortiji (tudi vseh velikosti), regulatorji, ki so bili zloženi na milimeter…. in še bi lahko naštevala. Skratka vsa potapljaška oprema popolnoma delujoča, brezhibna, čista in zložena.

Že na samem začetku oziroma informativnem sestanku smo bili seznanjeni, da se tukaj tečaja ne da kupiti, da ga bomo morali narediti. Kar se je kasneje tudi izkazalo. Takoj so nas podučili s pravilno tehniko dihanja in nas nato tudi opozarjali, naj veliko vadimo. Po predavanjih smo pričeli s praktičnim delom, kjer so nas naučili sestaviti in razstaviti opremo tudi z zaprtimi očmi. Ves čas so nas opozarjali na vse nevšečnosti in nesreče, ki se ti kot površnemu ali neizkušenemu potapljaču lahko zgodijo. Kar mi je na začetku dajalo občutek strahu in misli, da to ni zame. A se je vendarle izkazalo za zelo pomembno, saj sem tako pridobivala na znanju, spoznanju, samozavesti in pa kar je zame najbolj pomembno pri potapljanju – odgovornosti. Dali so nam na znanje, da moramo biti pri rekreativnem potapljanju odgovorni za sebe in svoje življenje. Kar je že od samega začetka priprave opreme, potopa in izvedbe samega potopa najbolj pomembno poleg odkrivanja lepote podvodnega sveta. Skratka, ko smo se naučili pripraviti in sestaviti opremo, je sledil praktični del v bazenu Pristan. Tudi tukaj so inštruktorji vložili veliko truda in svojega znanja na najpomembnejšem delu samega potopa. In to je, kako se sploh potopiti (izdih, izpraznitev jacketa), najti nevtralno plovnost, izprazniti masko pod vodo, plavati brez maske pod vodo in seveda ob tem dihati na regulator, pa samega pravilnega plavanja oziroma tehnik plavanja. Sledilo je učenje spuščanja boje. Ko smo opravili praktični del, je sledilo pisno preverjanje znanja. Tudi tukaj sem bila navdušena, saj je bilo tudi samo predavanje in literatura na nivoju. Dobili smo elektronsko literaturo, katero si moral preučiti in na koncu vsakega poglavja opraviti elektronsko pisno preverjanje. Na koncu oz. pred končnim praktičnim delom je sledil pisni del preverjanja. Ko je bil ta opravljen smo se s skupino odpravili v potapljaški center Kostrena na Hrvaškem, kjer se je vsa strokovnost nadaljevala. Sama izvedba potopa, spremstvo inštruktorjev, informacije, nasveti in seveda ponovitev izvedbe bazenskega dela tudi v odprtih vodah.

Sama sem na tečaju pridobila veliko znanja in samozavesti glede potapljanja, tako da s ponosom povem, kje sem opravila tečaj, saj se potapljam z znanjem, ki sem ga pridobila pri Pro Divu. In julija 2018, ko sem se šla prvič potapljat v Egipt, so me vprašali kako dolgo se že potapljam? Čeprav so bili to moji prvi potopi. Vsa pohvala inštruktorju kluba Pro Dive, ki je bil z nami strog, a strokoven in poln znanja.

Všeč mi je, da je strogo, strokovno, na vrhunskem nivoju, hkrati pa sproščeno, zabavno, prijateljsko in celo emotivno 😂

Barbara Sok, AOWD

error: Kopiranje onemogočeno
X