SSI BLUE OCEANS: ker je zdravje oceanov naša skupna skrb!

“Voda in zrak, dve najosnovnejši spojini, na katerih temeljijo vse oblike življenja, sta postala globalna koša za smeti.” – Jacques Costeau

Vsakdo se mora zavedati, s kakšno krizo preživetja se naša morja in oceani soočajo dan za dnem. Odgovornost vseh nas vseh je, da ozaveščamo in podpiramo ohranjanje in trajnostno rabo vseh vodnih virov, tako morij, oceanov, sladkih voda, obal in vodnih poti, da bodo lahko ohranjala svojo edinstveno biodiverziteto rastlinskega in živalskega sveta.

Zato mednarodna potapljaška šola SSI poziva k sodelovanju tudi vse potapljače, ki se zavedajo, da brez morij ni življenja, da sprejmejo Kodeks odgovornega potapljača, prispevajo h kritičnemu okoljskemu mišlejnju, pomagajo ozaveščati druge in s svojimi dejanji, četudi najmanjšimi, pozitivno prispevajo k ohranjanju narave na vsakem svojem potovanju po kopnem in pod vodo.

Okoljska ozaveščenost, izogibanje smetenju, odgovoren pristop k podvodnemu svetu in trajnostna raba naravnih virov so temeljne postavke, o katerih se lahko najprej podrobno podučite v digitalnem gradivu Blue Oceans, ki je vsem potapljačem SSI že na voljo v vaši mySSI aplikaciji (trenutno še v angleškem jeziku). Ko gradivo proučite, vas SSI nagradi z izkaznico “SSI Blue Oceans”. Tako ste se pridružili veliki svetovni skupnosti in lahko preko povezav med centri in asociacijami, vključenih v sistem, vedno prisostvujete okoljevarstvenim akcijam in prispevate k SSI-jevi iniciativi odgovornega potapljanja za čistejše okolje.

Še vedno se vse prične pri nas samih: in vsak prispevek je pomemben! Kajti “naša preteklost, naša sedanjost in karkoli že nam je ostalo od prihodnosti – vse je odvisno zgolj od tega, kako ravnamo v danem trenutku.” (Silvija Earle, oceanografinja)

error: Kopiranje onemogočeno
X